Citroën – al negentig jaar een toonaangevende speler op de markt van lichte bedrijfswagens – presenteert de 100% elektrisch aangedreven ë-Jumpy. Na de C5 Aircross SUV en betaalbare Ami zet het merk het offensief ‘elektrificatie voor iedereen’ voort, wat zal leiden tot de lancering van zes geëlektrificeerde modellen in 2020. In lijn met de filosofie ‘Inspired by Pro’ ontwikkelt Citroën op maat gesneden oplossingen om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van zakelijke klanten, of het nu gaat om bedrijfswagens (Berlingo Van, Jumpy en Jumper) of diensten van het dealernetwerk.
Citroën Jumpy verkozen tot Bestelauto van het jaar 2020 – de belangrijkste prijs in de Nederlandse bedrijfswagenwereld – dankzij indrukwekkende mix van functionaliteit, comfort, rijeigenschappen, veiligheid en uitstraling. De volledig elektrische aangedreven variant van de Jumpy biedt klanten praktische mobiliteitsoplossingen voor de uitdagingen in stedelijk gebied, zoals een toenemend aantal milieuzones, maar ook buiten de stad dankzij een riante actieradius.
Zonder concessies te doen aan de prestaties en functionaliteiten die de Jumpy zo succesvol hebben gemaakt, biedt de Citroën ë-Jumpy een nieuw niveau van comfort en gemoedsrust dankzij de actieradius die voldoende is voor de meeste dagelijkse ritten:
De nieuwe Citroën ë-Jumpy komt in de tweede helft van 2020 op de markt. Eind 2020 verschijnt tevens de 100% elektrische versie van de Jumper en in 2021 de elektrische Berlingo Van. Dat betekent dat vanaf 2021 alle lichte bedrijfswagens van Citroën worden aangeboden met elektrische aandrijving, naast de versies met efficiënte brandstofmotoren.
Citroën is een toonaangevende speler op de bedrijfswagenmarkt en heeft in deze sector niets te bewijzen. Het is niet moeilijk om de intrigerende carrosserievormen van Citroën te herinneren die de autogeschiedenis hebben gemarkeerd, zoals de 2CV-bestelwagen, Type H, C15 en Berlingo. De rijke geschiedenis wordt voortgezet met een reeks bedrijfswagens, bestaande uit de Berlingo Van, Jumpy en Jumper, met een sterk karakter en die zich onderscheidt op het gebied van bruikbaarheid en comfort. De modellen zijn geïnspireerd op het gebruik door de klant en beschikbaar in verschillende configuraties om te voldoen aan sterk uiteenlopende behoeften.
Doordat Citroën zich ervan bewust is dat zakelijke klanten andere verwachtingen hebben dan particuliere klanten, heeft het merk meer dan 350 toegewijde Business Centers uitgerold in Europa, waarvan 22 in Nederland. De ‘Inspired by Pro’-filosofie kreeg vorm met de lancering van het nieuwe retailconcept La Manufacture Citroën (momenteel in Frankrijk, Nederland, België en Spanje), dat exclusief gericht is om zakelijke klanten op maat gesneden producten en diensten te bieden.
Citroën lanceert in 2020 een groot elektrificatie-offensief voor het bedrijfswagenaanbod. Na de ë-Jumpy volgt eind 2020 de 100% elektrische Jumper en in 2021 de elektrische Berlingo Van. Deze reeks biedt zakelijke klanten een nieuw en aantrekkelijk niveau van comfort, gunstige bedrijfskosten en vrijheid in stadscentra om in te spelen op de groei van e-commerce.
Het toonaangevende bedrijfswagenaanbod van Citroën blijft niet onopgemerkt bij (inter)nationale vakjury. Nadat de Berlingo Van werd uitgeroepen tot ‘International van of the Year 2019’ werd de Jumpy in september 2019 verkozen tot ‘Bestelauto van het Jaar 2020’. De belangrijkste prijs in de Nederlandse bedrijfswagenwereld werd toegekend vanwege de perfecte mix van sterke eigenschappen. Zo maakte de Jumpy een uitstekende indruk op het gebied van functionaliteit, comfort, rijeigenschappen, veiligheid én uitstraling. Bovendien werd die verreweg het beste beoordeeld op het gebied van gebruikskosten.
De huidige Citroën Jumpy werd gelanceerd in 2016. De verkoopteller nadert de 145.000 stuks en onlangs werd het aanbod uitgebreid om nog beter te kunnen voldoen aan de behoeften van klanten. De Jumpy is beschikbaar in vijf varianten, waaronder de recent toegevoegde Worker, Driver en CityVan die specifiek gericht zijn voor gebruik op bouwplaatsen (met verhoogde wielophanging, bodembescherming, verhoogd laadvermogen en Grip Control), voor lange reizen (voorzien van rijhulpsystemen voor extra comfort en veiligheid) en voor ritten in stedelijk gebied (met extra wendbaarheid en gemak).
Citroën positioneert de ë-Jumpy in de top van de BEV-markt (Battery Electric Vehicle) door het aanbod volledig aan te passen aan de behoeften van de markt. De elektrische variant is aan de buitenzijde te herkennen aan de stekkeraansluiting op het linker voorscherm. De ë-Jumpy heeft ook een andere grille en specifieke ‘ë-badges’ rechts van de grille en op het linker portier.
De ë-Jumpy is gebaseerd op het EMP2 multi-energieplatform van Groupe PSA en wordt aangeboden met keuze uit twee batterijpakketten, zodat de klant kan kiezen voor het rijbereik dat het beste past bij de werkzaamheden en het budget:
Hiermee bekleedt de Citroën ë-Jumpy een unieke positie. Met deze twee batterijvarianten is de ë-Jumpy de beste in zijn segment en voldoet de bedrijfswagen perfect aan de behoeften van de markt waar gemiddeld 300 km per dag gereden wordt. De lithium-ion batterij behoort tot de meest geavanceerde van dit moment en is dankzij het EMP2-platform zodanig in de bodem verwerkt, dat de laadruimte van de ë-Jumpy identiek is aan die van de brandstofversies. De batterij levert de energie aan de elektromotor, verwarming en airconditioning. De batterijlading is af te lezen via de meter op het instrumentenpaneel. De reguliere 12V-accu levert energie aan alle overige stroomgebruikers en wordt opgeladen door de aandrijfbatterij.
De ë-Jumpy biedt alle voordelen van de reguliere Jumpy, zoals optimale modulariteit, ergonomie en laadcapaciteit. De elektrische ë-Jumpy is verkrijgbaar in drie lengtevarianten, waaronder de XS met een lengte van 4,6 meter voor nog meer gebruiksgemak in druk stadsgebied. Samen met de laadinhoud tot 4,6 m3 is de ë-Jumpy XS de ideale compacte bestelwagen. Dankzij Visiopark 180°, parkeersensoren voor en achter en inklapbare buitenspiegels is manoeuvreren in krappe ruimtes een fluitje van een cent. Bovendien zijn de meeste versies van de ë-Jumpy 1,90 meter hoog, zodat die in tegenstelling tot veel concurrenten probleemloos in (ondergrondse) parkeergarages kan komen. De M en XL hebben een lengte van respectievelijk 4,95 en 5,30 meter.
Met een laadvermogen tot 1.275 kg – zonder bestuurder en afhankelijk van uitvoering, opties en uitrusting – bevindt de ë-Jumpy zich in het hart van het segment. Het trekgewicht tot 1 ton voor alle versies is zelfs best-in-class. Het laadvolume varieert van 4,6 m3 voor de XS zonder Moduwork tot een toonaangevende 6,6 m3 voor de XL met Moduwork. De breedte van de laadvloer tussen de wielkasten bedraagt 1,25 meter en is voldoende voor het plaatsen van een Europallet.
De elektromotor drijft het voertuig aan volgens de gekozen rijmodus en de rijomstandigheden en laadt de batterij op tijdens het remmen of vertragen:
De garantietermijn voor de aandrijflijn inclusief batterij bedraagt 8 jaar/160.000 km.
De laadaansluiting van de ë-Jumpy bevindt zich op het linker voorscherm. Laden kan op verschillende manieren. Via een 100 kW DC-laadstation (snellaadstation) is de 50 kWh-batterij in slechts 30 minuten tot 80% opgeladen. Bij de 75 kWh- batterij duurt dat 45 minuten. Uiteraard kan ook thuis worden opgeladen via het huishoudelijke stopcontact of via een publiek of privaat laadpunt (Wallbox).
Via de My Citroën-app kan de gebruiker het opladen beheren en op afstand de resterende laadtijd en actieradius controleren, evenals de verwarming of airconditioning activeren. Ook is het mogelijk om de batterij vertraagd op te laden (met uitzondering van snelladen). Dit kan worden geprogrammeerd via de My Citroën-app of via het ‘Energy’-menu van het infotainmentsysteem in de auto. Eenmaal geprogrammeerd, hoeft alleen nog de laadkabel te worden aangesloten.
Om klanten extra van dienst te zijn, biedt Citroën laadoplossingen inclusief installatie van een laadpunt op de gewenste locatie. Citroën werkt hiervoor samen met Europese partners, zowel voor particuliere als zakelijke klanten. De dienst omvat:
Citroën heeft zich bij de ontwikkeling van de ë-Jumpy nadrukkelijk gefocust op maximaal gebruiksgemak:
Het leveringsgamma van de Citroën Jumpy werd in april 2019 uitgebreid om nog beter in te spelen op de uiteenlopende behoeften van klanten. Sindsdien zijn vijf uitvoeringen beschikbaar, waaronder drie nieuwe: Worker, Driver en CityVan, die specifiek gericht zijn voor gebruik op bouwplaatsen (met verhoogde wielophanging, bodembescherming, verhoogd laadvermogen en Grip Control), voor lange reizen (voorzien van rijhulpsystemen voor extra comfort en veiligheid) en voor ritten in stedelijk gebied (met extra wensbaarheid en gemak).
Vier van die uitvoeringen zijn beschikbaar voor de elektrische Citroën ë-Jumpy, die overigens standaard voorzien is van diverse kenmerken van de Worker, zoals de specifieke wielophanging, bodembescherming en verhoogde rijhoogte, terwijl een verhoogd laadvermogen en Grip Control optioneel beschikbaar zijn. De beschikbare uitvoeringen zijn:
De brandstofversies van de Citroën Jumpy staan al aan de top van het segment in termen van comfort dankzij de instellingen van het onderstel, de hoge zitpositie, de extra comfortabele stoelen, de royale cabineruimte en het ergonomisch ontworpen dashboard. Dankzij de herintrede van het Citroën Advanced Comfort®-programma en de focus op een breed uiteenlopende klantengroep zorgt de ë-Jumpy voor optimaal ‘ë-comfort’ in het bedrijfswagensegment en wordt de leidende positie van de Jumpy nog verder versterkt.
De Citroën ë-Jumpy is leverbaar met vijftien waardevolle comfort- en assistentiesystemen:
De Citroën ë-Jumpy is leverbaar met keuze uit drie pakketten voor connectiviteit: Connect Assist, Connect Nav en Connect Play. Deze pakketten maken deel uit van het Citroën Advanced Comfort®-programma, met als doel de toegang tot connected diensten snel en intuïtief te maken voor de klant, terwijl het voldoet aan drie belangrijke vereisten: optimale veiligheid, gemakkelijke navigatie en een optimale gebruikerservaring.
Met de My Citroën-app kunnen abonnees op afstand het opladen beheren, de resterende laadtijd en actieradius controleren en pre-conditioning en vertraagd opladen programmeren. Tevens hebben gebruikers toegang tot specifieke Free2Move Services voor elektrische voertuigen, zoals het zoeken van laadpunten, kilometerregistratie, onderhoudswaarschuwingen en inplannen van service-afspraken. De Free2Move-app helpt bij het parkeren en opladen dankzij de Charge My Car-diensten met: