Tips voor het rijden bij gladheid

Body

 

Rijden op gladde wegen, door ijzel of sneeuw, is voor veel mensen een nachtmerrie. En terecht, want een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Vijf tips om heelhuids thuis te komen.

 

1. Houd afstand

Het ligt enorm voor de hand: houd afstand. Vuistregel: halveer uw snelheid en verdubbel de afstand tot uw voorganger – net zoals u bij mist zou doen. Die extra meters geven u meer tijd en ruimte om te reageren op onverwachte gebeurtenissen. En – niet onbelangrijk – degene achter u ook. Bij invoegen geldt hetzelfde. Neem de tijd en de ruimte om rustig, met gepaste snelheid in te voegen.

2. Kijk ver vooruit

Kijk ver voor u uit, dan stuurt u meestal vanzelf in de goede lijn en ziet u eerder welke mogelijke problemen er op uw pad komen. En ook dat gaat beter als u niet te dicht achter je voorganger rijdt.

3. Trek rustig op

Soms is optrekken vanuit stilstand al meteen een uitglijder. De banden hebben dan moeite om grip te vinden. Wegrijden in de tweede versnelling kan helpen. Geef weinig gas en laat de koppeling heel rustig opkomen. Doe al uw handelingen rustig en met beleid: stuur gelijkmatig, rem niet abrupt, stuur bochten niet te scherp in.

4. Remmen: soms hard

Moet u een noodstop maken, dan wilt u natuurlijk dat het ABS (antiblokkeersysteem) optimaal functioneert. Als het ABS werkt, remt de auto maximaal af zonder dat de wielen blokkeren zodat u kunt blijven sturen. ABS werkt alleen bij maximale remdruk, oftewel als het rempedaal tot op de bodem wordt ingetrapt. Ga dus niet  ‘pompend’ remmen. Schrik niet als het rempedaal onder uw voet begint te trillen en u rare geluiden hoort: dat hoort erbij.

5. Blijf alert, ook mét winterbanden

Is het glad door sneeuw en heeft u zomerbanden onder de auto zitten, ga dan het liefst niet op pad. Met winterbanden kunt u eventueel wel de weg op, maar winterbanden zijn zeker geen totaaloplossing voor winterse problemen! Als u twee keer zo hard rijdt, is de remweg normaal gesproken vier keer zo lang. Bij gladheid wordt dat nog versterkt. Winterbanden mogen een kortere remweg hebben dan zomerbanden, als u hard rijdt, wordt dat effect volledig opgeheven.

(dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website van de ANWB)