Alle details over 100% elektrische Citroën Ami

Ultracompacte, elektrische tweezitter met uniek karakter, perfect voor in de stad

 

Citroën heeft de nieuwe Ami onthuld: een 100% elektrische, baanbrekende en innovatieve oplossing voor stedelijke mobiliteit die voor iedereen toegankelijk is. De Ami maakt als tweede model deel uit van het elektrische offensief dat Citroën in 2020 lanceert. Het is een uniek antwoord op de uitdagingen die meer dan ooit de kern vormen van de zorgen en verwachtingen van stadsbewoners. Het concurrerende aanbod is ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van een breed uiteenlopend publiek.

 

Ami in Nederland

De Citroën Ami wordt in 2023 op de Nederlandse markt verwacht. Rekening houdend met wettelijke en fiscale regelgeving streeft Citroën hier naar dezelfde opties voor de inzetbaarheid van de Ami als in Frankrijk. De Nederlandse prijzen voor koop, huurkoop en eventuele carsharing worden in aanloop naar de marktintroductie bekend gemaakt.

Alle genoemde prijzen zijn van toepassing in Frankrijk en indicatief voor Nederland.

 

1. online aankoopproces of via Ami Partner

Geheel in lijn met de merkslogan ‘Inspired By You’ speelt Citroën in op het veranderende consumptiegedrag om zo dicht mogelijk bij de klant te blijven. Daarom heeft het merk een digitaal ecosysteem ontwikkeld dat een unieke ervaring biedt via een 100% online klantreis, een primeur in dit deel van de markt. De Ami kan in Frankrijk vanaf 11 mei 2020 online besteld worden, 24 uur per dag, zeven dagen per week, eenvoudig vanuit huis.

 

 

2. Belangrijkste kernpunten

100% elektrisch
 • Stille, soepele en moeiteloze elektrische aandrijving zonder CO2-uitstoot voor onbeperkte toegang tot milieuzones in stadscentra.
 • De actieradius van 75 km is uitstekend geschikt voor korte ritten binnen en buiten de stad en bovendien fors meer dan de gemiddelde afstand die dagelijks gereden wordt.
 • De lithium-ion batterij met een capaciteit van 5,5 kWh behoort tot de meest geavanceerde op de markt en is via een 230V huishoudelijk stopcontact in slechts drie uur opgeladen, net zo eenvoudig als een smartphone. De platte batterij is verwerkt in de bodem van het voertuig voor maximale passagiersruimte.
 • De standaard aanwezige laadkabel is slim opgeborgen in de deuropening aan de passagierszijde. De batterij van de Ami kan ook worden opgeladen via een Wallbox of bij een openbaar laadpunt.
 • De 6 kW (8 pk) sterke elektromotor is goed voor een topsnelheid van 45 km/u.

 

Compact en wendbaar
 • De Ami is een bijzonder compacte vierwieler van 2,41 meter lang, 1,39 meter breed en 1,52 meter hoog.
 • Het compacte formaat in combinatie met de 14” wielen op de uiterste hoeken en de draaidiameter van slechts 7,20 meter staan garant voor een uitzonderlijke wendbaarheid en eenvoudige parkeermanoeuvres.

 

Veel licht en functionaliteit
 • Dankzij het grote glasoppervlak inclusief het standaard panoramadak zijn inzittenden verzekerd van veel lichtinval. Dat zorgt voor goed zicht rondom en versterkt het gevoel van ruimte in de cabine. De zijruiten scharnieren op dezelfde wijze als bij de legendarische 2CV.
 • De Ami biedt plaats aan twee inzittenden en een gemakkelijke toegang dankzij de grote portieren die in tegengestelde richting van elkaar openen. Ook is de passagiersstoel verder naar achteren geplaatst dan de bestuurdersstoel om de passagier extra ruimte voor de benen en ellebogen te bieden.
 • De bestuurdersstoel is in lengte verschuifbaar, terwijl de zitpositie zich op dezelfde hoogte bevindt als andere weggebruikers.
 • De ruimte bij het voetendeel van de passagier en achter de bestuurdersstoel biedt voldoende plaats aan handbagage.

 

Beschermend
 • De hoogte en de zitpositie van de Ami bevinden zich op dezelfde hoogte als andere voertuigen en zorgen voor een goed zicht op de weg.
 • Dankzij de gesloten en verwarmbare cabine biedt de Ami een aanzienlijk betere bescherming dan twee- of driewielers en meer comfort en rust ten opzichte van het openbaar vervoer.

 

Connected en digitaal
 • De Ami is uitgerust met een speciale plek voor een smartphone die dan het hoofdscherm van het dashboard wordt en toegang biedt tot navigatie en muziek.
 • De My Citroën-app biedt bestuurders toegang tot essentiële informatie over de Ami via een DAT@MI connected box, zoals het rijbereik, de laadstatus en de resterende laadtijd, de kilometerstand en onderhoudswaarschuwingen en -afspraken. De app maakt het ook gemakkelijk om openbare laadstations te lokaliseren via Free2Move Services.

 

3. Personalisatie boven alles

De Ami is eenvoudig te personaliseren en leverbaar in zeven verschillende versies. Een sterk punt van dit stedelijke mobiliteitsproduct is het maatwerk dat verkrijgbaar is met accessoires.

Ami Ami-versie

De Ami Ami-versie is de eenvoudigste uitvoering van de Ami. Dit is de basisversie in de kleur ‘Ami Blue’.

Vier kleurrijke personalisatiekits

Er zijn vier hoofdthema’s beschikbaar: My Ami Grey, My Ami Blue, My Ami Orange, My Ami Khaki. Tevens biedt de Ami op een ‘doe-het-zelf-manier’ de mogelijkheid om het voertuig geheel naar eigen smaak samen te stellen met accessoires die eenvoudig zelf te installeren zijn. Deze kit bevat functionele decoratieve items, zoals een centraal scheidingsnet, een opbergnet voor in de portier, opbergvak bovenop het dashboard, kleine haak voor een handtas, smartphonehouder en de DAT@MI-box voor connectie via de My Citroën-app. De kleuraccenten van het in- en exterieur sluiten fraai aan op die van de wielen, bestickering op de achterste zijruiten en de capsule onderaan de portieren. Hiermee kan iedereen zijn eigen stemming creëren en functionaliteiten toevoegen die aansluiten op de behoeften.

My Ami POP en My Ami VIBE

Er zijn ook twee pakketten die alle bovengenoemde decoratieve elementen combineren met bestickering over de gehele carrosserie om de Ami een nog uniekere stijl mee te geven:

 • My Ami POP met de oranje details en een jeugdig en sportief ontwerp met een achterspoiler.
 • My Ami VIBE met grijze details en meer luxe met chique en grafische accessoires en dakrails

De montage van deze pakketten wordt voorafgaande aan de aflevering toevertrouwd aan professionals.

Accessoires

De Ami biedt praktische en moderne accessoires in verschillende kleuren. Ze zijn beschikbaar vanaf de hoofdthema’s My Ami Gray, My Ami Blue, My Ami Orange, My Ami Khaki en kunnen afzonderlijk worden besteld via My Citroën of de dealer.

Lifestyle producten

Het kleurenpalet van de Ami is uitgerold over de gehele Ami-lifestylecollectie die online verkrijgbaar is via de Citroën Lifestyle e-boutique. Hiermee kan iedereen zijn eigen sfeer creëren en functionaliteiten aanpassen aan hun behoeften met de Ami draadloze luidspreker of Ami sleutelhanger. Er zijn ook kleding en papierwaren beschikbaar.

 

4. Personalisatie boven alles

De Citroën Ami – 100% ëlectric maakt het dagelijkse stadsleven eenvoudiger door inspiratie te putten uit nieuwe consumptiepatronen. Behalve het innovatieve voertuig hanteert Citroën ook een disruptieve strategie door een elektrische mobiliteitsoplossing aan te bieden tegen ongekende prijzen en verschillende aanbiedingen die zijn afgestemd op het daadwerkelijke gebruik van de klant. Het doel is om te voldoen aan de mobiliteitsbehoeften van klanten, of die nu incidenteel of regelmatig zijn, met familie of vrienden, individueel of gedeeld.

De Ami sluit aan op de nieuwe mobiliteitsverwachtingen en biedt een reeks oplossingen die bereikbaar is voor een zeer groot publiek.

Lange termijnverhuur

Dit is het ideale aanbod voor wie permanente behoefte heeft aan mobiliteit, privé of zakelijk, als eerste, tweede of derde mobiliteitsoplossing in het huishouden, om te reizen naar werk, voor de kinderen of voor kleine uitstapjes van ouderen of ondernemers. De Ami wordt in Frankrijk aangeboden tegen een huurprijs vanaf € 19,99 (incl. BTW) per maand met een initiële betaling van € 2.644,- (incl. BTW) voor een termijn van 48 maanden. Dit opmerkelijke maandtarief, indicatief voor de toekomstige situatie in Nederland, is lager dan veel OV- en telefoonabonnementen en biedt ondernemers lage bedrijfskosten. Een huurtermijn van 24 of 26 maanden is eveneens mogelijk.

Auto delen

Voor klanten die specifieke mobiliteitsbehoeften hebben, bijvoorbeeld voor één minuut, één uur of één dag is de Ami ook beschikbaar via een autodeelprogramma. In Frankrijk biedt Free2Move abonnees een aantrekkelijk tarief van € 0,26 per minuut, ofwel een vergelijkbaar of zelfs lager prijsniveau dan bij deelprojecten met scooters. Bovendien is Free2Move de enige aanbieder op de markt die autodelen vanaf 16 jaar mogelijk maakt.

Directe aanschaf

De Ami is te koop voor prijzen vanaf € 6.900,- inclusief BTW en exclusief subsidies. Ook bij directe aanschaf is het model dus beschikbaar voor een uiterst scherp bedrag, dat ongeëvenaard is voor een 100% elektrisch voertuig voor twee personen met een gesloten cabine. Net als bovengenoemde bedragen zijn ook deze prijzen indicatief voor de toekomstige situatie in Nederland.

Levering aan huis

Een ander kenmerk van de Citroën Ami is dat die op het gewenste adres bezorgd wordt. De gehele levering en overdracht inclusief uitleg duurt slechts 30 minuten. Dit wordt verzorgd door een productspecialist die ook de My Citroën-app voor de klant kan installeren en de werking daarvan kan toelichten indien gewenst.

My Ami Care: garantie en assistentie

Met het My Ami Care-contract zijn alle kosten gedekt voor zorgeloze mobiliteit, behalve de laadkosten en verzekering:

 • Pechhulp
 • Assistentie bij gebrek aan energie (reparatie of slepen vanaf de pech locatie naar de dichtstbijzijnde Citroën Ami-partner. Als de klant minder dan 100 km van huis is, wordt een mobiliteitsoplossing aangeboden)
 • Assistentie bij lege batterij (afgezien van de oorzaak wordt de Ami naar het dichtstbijzijnde oplaadpunt, huis of werkadres van de berijder gesleept (binnen een straal van 80 km met maximaal twee sleepbeurten per jaar)
 • Garantieverlenging van meer dan twee jaar voor de Ami en drie jaar voor de batterij
 • Werkzaamheden volgens het serviceplan
 • Vervanging van slijtagedelen (met uitzondering van vooraf bepaalde onderdelen) en onderdelen die als defect zijn erkend

Het onderhoud van de Ami is eenvoudig en betaalbaar. Bij een huurovereenkomst van 48 maanden kost het My Ami Care-contract in Frankrijk bijvoorbeeld € 9,90 per maand voor een kilometrage van 10.000 km/jaar (incl. BTW en indicatief voor de Nederlandse markt).

Citroën adviseert iedere twee jaar een onderhoudsbeurt. Een onderhoudsschema dat is ontwikkeld om de Ami betrouwbaar en veilig te laten functioneren, wordt bij levering aan de klant overhandigd en kan tevens worden geraadpleegd via de persoonlijke My Citroën-pagina. De My Citroën-app bevat ook een kaart van het erkende Ami-servicenetwerk en kan tevens worden gebruikt om online een afspraak te maken.

 

Ami in Nederland

De Citroën Ami wordt in de tweede helft van 2022 op de Nederlandse markt verwacht. Rekening houdend met wettelijke en fiscale regelgeving streeft Citroën hier naar dezelfde opties voor de inzetbaarheid van de Ami als in Frankrijk. De Nederlandse prijzen voor koop, huurkoop en eventuele carsharing worden in aanloop naar de marktintroductie bekend gemaakt.

Alle genoemde prijzen zijn van toepassing in Frankrijk en indicatief voor Nederland.

 


Meer informatie aanvragen?

Vul onderstaand formulier in om meer informatie aan te vragen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.